اردوی دانش آموزی با چاشنی چاپ و رنگ

 

اردوی دانش‌آموزی بچه‌های هنرستان امام صادق (ع) به روزی خاطره‌انگیز برای دانش‌آموزان تبدیل شد؛ اردویی با چاشنی چاپ و رنگ.

به گزارش مات و براق و به نقل از خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران ایبنا، به مناسبت روز دانش‌آموز، جمعی از دانش‌آموزان رشته چاپ هنرستان امام صادق (ع) از چاپخانه هودیس پارس بازدید کردند، دیداری چهارساعته که با شور و شعف نوجوانی همراه بود.
به یک اردوی دانش‌آموزی آمده بودند تا هر آنچه را که پیش از این در کلاس‌های درس آموخته بودند، به شکل عملی ببینند، این وسط، خنده چاشنی حضورشان بود. بزرگی کار حرفه‌ای و صنعتی آنقدر برایشان خاص و چشمگیر بود که تمام مدت با دقت به دستگاه‌ها و ماشین‌های چاپ خیره شده بودند.
حضور در یک محیط کار تخصصی و حرفه‌ای شاید اولین آرزوی همه انسان‌ها بعد از دوران فراغت از تحصیل باشد، جایی که همه آموخته‌های تئوری، جان می‌گیرند و افراد می‌توانند دنیای کار را بدون هیچ روتوش و سانسوری از نردیک ببینند و لمس کنند.
دانش‌آموزان هنرستان امام صادق (ع) که پیش از این، اردیبهشت‌ماه امسال میزبان امیرهومن محمدی، مدیرکارآفرین و صادرکننده برتر صنعت چاپ کشور بودند و روایت چگونگی حضورش در صنعت چاپ را به گوش جان شنیدند، در سیزدهمین روز آبان‌ماه، میهمان چاپخانه هودیس پارس شدند و از نزدیک با نتایج و ثمرات تلاش‌های محمدی در دنیای چاپ آشنا شدند.

نشست‌هایی برای ایجاد انگیزه
از ابتدای امسال، به همت دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجموعه نشست‌های تخصصی با عنوان «کارآفرینی در چاپ» با هدف پیوند تجربیات افراد موفق و فعال در حوزه چاپ با هنرجویان در حال برگزاری است، ترویج فرهنگ کارآفرینی، انگیزه بخشی و ایجاد امید به آینده بخش دیگر اهداف این دیدارها و نشست‌ها هستند.
سعید بهروان، معاون دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره دلایل برگزاری این بازدیدها و نشست‌ها، گفت: هدف اصلی ما ایجاد انگیزه و خلاقیت، همچنین تقویت مهارت دانش‌آموزان است، این دانش‌آموزان در آینده نزدیک جذب صنعت چاپ می‌شوند و آشنایی آن‌ها از نزدیک با صنعت چاپ می‌تواند به رشد مهارت‌های فردی آن‌ها کمک کند.
وی با بیان اینکه حضور دانش‌آموزان در محیط کارگاهی را یک ضرورت دانست و ادامه داد: انتخاب مسیر بهتر و امیدآفرینی باید برای بچه‌ها فراهم شود، خصوصاً دانش‌آموزان مقاطع دهم، یازدهم و دوازدهم که حضورشان می‌تواند به صنعت چاپ کشور و ایجاد آینده‌نگری بهتر کمک کند.
بهروان همچنین درباره ایجاد آینده‌نگری در میان دانش‌آموزان، عنوان کرد: جذب کارآموز و نیروی کار جوان برای بازار و صنعت هم یکی دیگر از برکات این موضوع است، صاحبان صنایع می‌توانند از دل این دیدارها و بازدیدها، دانش‌آموزان و علاقمندان صنعت چاپ را شناسایی کنند و به کار بگیرند.

تجربه‌هایی از جنس مرکب و کاغذ
بچه‌ها در این اردوی یک روزه به دو سالن چاپخانه هودیس پارس رفتند، در بازدید اول از سالن چاپ شامل آزمایشگاه، آشپزخانه رنگ و انبار مواد اولیه بازدید کردند و در مکان بعدی به سالن پس از چاپ و بخش اداری و طراحی کالا رفتند. بیست و هشت دانش‌آموز رشته چاپ در مقاطع دهم و دوازدهم در این بازدید حضور داشتند و به کشف دنیای چاپ پرداختند؛ دنیایی آغشته به بوی مرکب و لمس کاغذ.
رضا مجاهد که دانش‌آموز پایه ۱۲ رشته چاپ است، به پیشنهاد مشاور مدرسه این رشته را انتخاب کرده. او پیش از این در تابستان سال جاری ۴۰ روز، دوره کارآموزی خود را در این چاپخانه سپری کرده است. خودش می‌گوید که به رشته بازیگری و تئاتر علاقه داشته اما بعد از ورود به رشته چاپ و آشنایی با دنیای وسیع آن، حالا از انتخابش راضی است.
او دراین باره گفت: این چاپخانه از نظر ایمنی یک فضای حرفه‌ای دارد، روی کار و تمام مراحل به شکل خاصی نظارت می‌شود، کوچک‌ترین کاری که می‌خواهی انجام بدهی باید از نظر کیفیت توسط کارشناسان و اپراتورهای خبره بررسی شود.
رضا که حالا با تجربه کارآموزی تابستان، با کوله‌باری از تجربه صحبت می‌کند، ادامه داد: ما در مباحث تئوری ۵۰ یا ۶۰ درصد درس را متوجه می‌شویم، وقتی به چاپخانه می‌آییم، توضیحات تکمیلی‌تر می‌بینیم مثلاً اینکه خط تای جعبه چطور باید باشد یا برش از کدام قسمت کاغذ یا کارتن باشد، چیزی که شاید سر کلاس درس نتوانیم بیاموزیم، نکته‌هایی درباره مرکب و کاغذ.
با امیرعلی ملکیان صحبت می‌کنم که او هم دانش‌آموز پایه دوازدهم است، او که پدربزرگ و پدرش از قدیمی‌های این صنعت از سال ۱۳۶۳ به بعد درحوزه چاپ سیلک اسکرین هستند، با بیان اینکه حضورش در دوره کارآموزی ۶۰ درصد به اطلاعاتش اضافه کرده است، گفت: ما نکته‌هایی درباره کنترل کیفیت و ایمنی دستگاه‌ها کمتر می‌دانستیم، نکته‌ها و جزئیاتی که به تجربه‌های ما اضافه کرده است.

امیرعلی برایم تعریف کرد که تصمیم گرفته بعد هنرستان، رشته چاپ را در دانشگاه ادامه بدهد و در کنار آن این حرفه‌ها را به عنوان یک نسل سومی ادامه دهد و البته بعد حضورش در این چاپخانه پیشنهادهای کاری مختلفی هم داشته است.

تقویت ارتباط صنعت و آموزش
علیرضا عظیمیان، مدیر گروه چاپ هنرستان امام صادق (ع) است، او درباره چگونگی شروع این دیدارها، توضیح داد: سال گذشته با مدیرکل دفتر چاپ درباره طرحی برای ارتباط بهتر صنعت و هنرجویان صحبت می‌کردم، در این زمینه قرار شد سلسله نشست‌ها و دیدارهایی با موضوعاتی مثل هوش مصنوعی، نرم افزار تخصصی، کارآفرینی و.. بین هنرستان و صنعت برگزار شود.
او کارآفرینی را نخستین موضوعی اعلام کرد که در حال پیگیری است و گفت: در این حوزه گزینه‌های مختلف صنعت شناسایی شدند، قرار است دیدارهای صمیمانه با حضور کارآفرینان برتر برگزار شود و در آن بچه‌ها دغدغه‌ها و سوالات خود را مطرح کردند.
بازدید از مجموعه‌های چاپی، رایزنی با کارآموزی دانش‌آموزان در چاپخانه‌ها، آشنایی بچه‌ها با ظرفیت‌های صنعت چاپ و دید و بازدید با بزرگان صنعت چاپ، شنیدن روایت ورود افراد به صنعت چاپ، قصه شکست‌ها و پیروزی‌ها و ایجاد انگیزه در میان نسل آینده از جمله اهداف و برنامه‌هایی است که در این مجموعه اقدامات دنبال می‌شود.

یک تجربه ناب
گاهی روایت یک فعال اقتصادی از کار کردن در شرایط سخت اقتصادی و ایستادن و استواری در مسیر پیش رو و تجربه‌های ناب افراد موفق، می‌تواند جرقه‌ای برای یک کار بزرگ حتی برای یک دانش‌آموز باشد. رضا شجاعی دانش‌آموز پایه دهم است، او که به کمک مشاور رشته مدرسه، چاپ را انتخاب کرده است، درباره حضورش در یک محیط چاپخانه، گفت: این اولین تجربه من است، تا بحال هیچ وقت به یک چاپخانه صنعتی نیامده بودم و برایم تجربه جالبی است، مخصوصاً وقتی یاد حرف‌های آقای محمدی در هنرستان می‌افتم، انگیزه‌ام برای ادامه این رشته بیشتر می‌شود.
با محمد کریمی که با شیطنت به حرف‌های ما گوش می‌دهد، صحبت می‌کنم. او عمویش در چاپخانه کار می‌کند، می‌گوید به پیشنهاد عمو و یکی از فامیل‌ها رشته چاپ را انتخاب کرده است. محمد که دانش‌آموز پایه دهم است، گفت: فکر می‌کنم اینجا برای یاد گرفتن و آموختن جای کار زیادی دارد و می‌توانم خیلی خوب پیشرفت کنم.
یکی دیگر از بچه‌ها جلو می‌آید و به میانه حرف‌های ما می‌رسد، نامش امیرحسین سبزعلی است، ابتدا قصد داشته رشته ریاضی بخواند، اما یکی از اقوام هنرستان امام صادق (ع) را به او معرفی می‌کند. امیرحسین برایم گفت: به من گفتند که چاپ رشته خوبی است، درآمد و موقعیت شغلی خیلی خوبی دارد، از همه مهمتر اینکه ما در یک کار مهارت کسب می‌کنیم، من این موضوع را دوست داشتم و به همین دلیل قبول کردم در این رشته درس بخوانم.

چاپ؛ صنعتی آکادمیک
در انتهای این بازدید، بچه‌ها با هومن محمدی مدیر چاپخانه به صحبت می‌نشینند و مشتاقانه حرف‌هایش را گوش می‌دهند، محمدی با بیان اینکه سعی کردیم صنعت، دانشگاه و هنرستان با هم لینک شود، بر این موضوع تاکید کرد که شما زمانی موفق خواهید شد که در این صنعت همراه با دانش، تجربه و مهارت داشته باشید.
اشکان شکوه فرد نیز که مدرس حوزه چاپ است، در سخنانی کوتاه با بیان اینکه تفکر و نگرش، بینش و تکنولوژی در صنعت چاپ عوض شده است، گفت: این صنعت اکنون نیاز مبرم به نیروی انسانی دارد، چاپ با صنایع دیگر عجین شده و باید چاپ را به شکل علمی بیاموزیم. نباید فراموش کنیم که چاپ جزء پنج صنعت برتر دنیا است و شما باید به شکل علمی و آکادمیک و با جزییات به آن نگاه کنید.
از شدت باران پاییزی کم شده و ابرهای سفید جای ابرهای سیاه را پر کرده‌اند، بچه‌ها یک تابلوی یادگاری به هومن محمدی اهدا می‌کنند، سپس به درخواست بچه‌ها یک عکس یادگاری هم در حیاط با کارکنان چاپخانه و مدیران گرفته می‌شود. خستگی برای بچه‌ها معنایی ندارد؛ آن‌ها به آینده فکر می‌کنند، مخصوصاً وقتی مدیر چاپخانه از آن‌ها دعوت می‌کند که بعد از فارغ‌التحصیلی به چاپخانه‌اش بیایند، آنجا می‌توان بارقه‌های امید را در چشم بچه‌ها دید، امید به حضور در محیطی حرفه‌ای و صنعتی که می‌تواند بال پرواز بچه‌ها باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 3 =

اخبار پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 19 =